Mirjam - Triagist
Al twintig jaar lang werkt Mirjam als triagist op de huisartsenspoedpost. Ze begon haar carrière in het Zeeuwse Goes, maar toen ze verliefd werd en naar West-Brabant verhuisde, klopte ze aan bij de spoedpost in Bergen op Zoom. "Ik werd aangenomen," vertelt ze, "en ik heb daar nooit een moment spijt van gehad."
Zo'n vijftien jaar geleden, laat op de avond, kwam er een man in paniek de huisartsenspoedpost binnengerend. Zijn zwangere vrouw had gebeld met buikpijnklachten en de situatie escaleerde sneller dan verwacht. Mirjam stond op dat moment bij de receptie. "Ik zag de artsen snel naar buiten snellen en ging mee, maar moest terug om alles op de post te coördineren." Door het raam kon ze meekijken terwijl de vrouw op de parkeerplaats beviel. “Aan het einde van mijn dienst hoorde ik goed nieuws: er was een jongetje geboren.”
In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Waar er vroeger minder richtlijnen waren, werkt de spoedpost nu met strikte protocollen en kaders. Dat biedt duidelijkheid en houvast, maar het voelt soms ook minder vrij dan vroeger. "In mijn begintijd waren we nog echt aan het pionieren," vertelt Mirjam. "De samenleving was anders, minder gehaast." Zo herinnert ze zich een consult met een al gepensioneerde huisarts. Ze moest met hem mee op visite om een patiënt te katheteriseren. “Dat zou nu ondenkbaar zijn, maar toen heb ik die taak van de arts overgenomen. Hij was me ontzettend dankbaar.”
Mirjam heeft in al die jaren bijzondere situaties meegemaakt. Een carnavalsnacht bijvoorbeeld, waarin een groep jongens door drankgebruik gevallen was tijdens het fietsen. "Ze besloten hun feestje bij ons op de spoedpost voort te zetten," zegt ze lachend. "Ik kon me eraan gaan ergeren, maar besloot mee te bewegen. Dat werkt écht beter; de volgende dag stonden ze zelfs met gebak op de stoep om ons te bedanken."
Nachtdiensten zijn voor Mirjam het hoogtepunt van haar werk. Het nachtelijke sfeertje, de humor en de teamgeest geven haar energie. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje," zegt ze, "en doen het samen." Collega's noemen haar liefkozend de "nachtvlinder van de triage." En die bijnaam draagt ze met trots. Voor Mirjam is werken op de huisartsenspoedpost telkens weer een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om een onverwachte bevalling of een carnavalsvierder met een bult, ze blijft met zorg en een glimlach klaarstaan voor iedereen die haar nodig heeft.