“Een ring afzagen vind ik echt leuk werk”

Josephine - Triagist en spreekuurondersteuner huisarts

Josephine buiten

Werken als triagist, aandachtsfunctionaris en huisarts spreekuurondersteuner tegelijk

Sinds 2019 werkt Josephine als triagist op de huisartsenspoedpost in Bergen op Zoom. Voordat ze hier begon, deed ze ervaring op in de palliatieve zorg. Die jaren bevestigden wat ze nodig heeft: uitdaging en afwisseling. En dat vindt ze volop in haar huidige werk. Niet alleen werkt ze als triagist, maar ook als spreekuurondersteuner voor de huisarts (SOH) en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld. Drie rollen in één functie, precies wat bij haar past.

Spreekuurondersteuner huisarts: veel verantwoordelijkheid

Als spreekuurondersteuner huisarts (SOH) neemt Josephine verschillende taken van de huisarts over. "Zo kan ik de huisarts ontlasten én zelf verdieping aan mijn werk toevoegen," vertelt ze. Tijdens haar dienst draait ze een eigen spreekuur en ziet ze patiënten met uiteenlopende klachten, waarvoor ze speciaal is opgeleid. "Mensen met last van hun oren, keelproblemen, kleine trauma's of zelfs exotische dierenbeten komen bij mij. Vorige week was er nog iemand die door een zebra was gebeten. En dat was niet eens tijdens het oversteken!"

Opleiding tot spreekuurondersteuner huisarts

De opleiding tot spreekuurondersteuner is een belangrijke stap. "Niet iedereen kan dit zomaar doen," legt Josephine uit. "Je moet minstens twee jaar als triagist werkzaam zijn en solliciteren op de functie. De opleiding, verzorgd door opleidingsinstituut Diesnox, duurt een half jaar. Gedurende die tijd krijg je les van huisartsen, meestal in de avonduren, en leer je alles over anatomie en het voeren van consulten."

Tijdens haar spreekuren is Josephine volledig verantwoordelijk voor het onderzoek, de diagnose en de eerste behandeling van de patiënt. Haar werkzaamheden zijn breed: “Ik schrijf zelf medicatie voor, plaats hechtingen en bepaal via een snelle CRP-meting hoe ziek iemand is. Voorbeelden? Ik haal weleens een dopje van een gehoorapparaat of chocolaatje uit iemands neus”. Juist deze variatie maakt het werk voor Josephine zo bijzonder.

Het ongewone: de zaag erbij pakken

Soms brengt het werk minder leuke ingrepen met zich mee. Wanneer een patiënt een ongeluk heeft gehad en een ring door brandwond of zwelling vastzit, kan deze het genezingsproces in de weg staan. Josephine legt uit: "Als de ring niet met olie of zeep los te krijgen is, moeten we hem doorzagen. Haar tip: kies voor een gouden trouwring, dat is een zacht metaal en makkelijker door te zagen." Hoewel het voor de patiënt niet altijd prettig is, geniet Josephine van dit werk. “Wat voor de patiënt vervelend is, is voor mij soms leuk.”

Huiselijk geweld bespreekbaar maken

Naast haar werk als triagist en spreekuurondersteuner maakt Josephine zich ook sterk voor het aandachtsveld huiselijk geweld. “Wekelijks werk ik acht uur als triagist, vijf uur als spreekuurondersteuner en besteed ik vier uur aan huiselijk geweld,” vertelt ze. Als aandachtsfunctionaris zorgt Josephine dat het onderwerp huiselijk geweld binnen de organisatie onder de aandacht blijft. “Bij meldingen van huiselijk geweld pak ik dit verder op, bijvoorbeeld door de betrokken huisarts of Veilig Thuis in te schakelen.”

Josephine ervaart haar rol als zeer belangrijk. "Slechts in 2% van de gevallen wordt een kind uit huis geplaatst na een melding bij Veilig Thuis. In de meeste gevallen worden andere stappen genomen om de thuissituatie te verbeteren. Huiselijk geweld is een ondergeschoven pandemie. Mensen durven er niet over te praten, uit angst of onwetendheid. Dat wil ik doorbreken."

Waardevol werk

Wat geeft haar werk extra waarde? Voor Josephine draait het om samenwerken met de patiënt om tot een geruststellende oplossing te komen. “Wanneer iemand belt en zich zorgen maakt, bijvoorbeeld over een kind, merk ik vaak veel spanning aan de andere kant van de lijn. Dan is het heel mooi als we het gesprek kunnen afsluiten met rust en duidelijkheid.” Daarnaast hoort ze vaak van ZZP-collega's dat haar team bij de spoedpost het leukst is om mee samen te werken. "Spoedzorg is niet alleen interessant, maar ook heel belangrijk. Geen dag is hetzelfde, en ik leer elke dag iets nieuws. Ik ben trots dat ik hier een onderdeel van mag zijn."