Etienne - Docent en trainer
Etienne de Bree heeft ruim 30 jaar ervaring in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en spoedzorg. Vanuit zijn brede kennis deelt hij als docent nu zijn expertise met verpleegkundigen bij Curio en wordt vanuit zijn bedrijf, Dynamische Balans, ingehuurd voor trainingen en coaching. Etienne was tijdens zijn docentschap bij de opleiding tot doktersassistent, één van de grondleggers van de huidige opleiding tot SOH (Spreekuur Ondersteuner Huisarts), die vanuit de HAP West-Brabant nog steeds wordt gegeven.
Ook traint hij triagisten in het herkennen van psychiatrische ziektebeelden. Genoeg reden dus voor een gesprek met een bevlogen zorgprofessional!
Etienne staat bekend om zijn interactieve trainingsstijl. "Ik geloof dat leren pas écht beklijft als mensen het zelf ervaren," zegt hij. Hij begint vaak met een korte demonstratie, zoals een gesprek met een ‘patiënt’ die hij zelf speelt. Daarna gaan deelnemers aan de slag: ze analyseren het gesprek, ontdekken de rode vlaggen en leren zo om beter te luisteren en door te vragen. "Als je iets ervaart, dan blijft het hangen," benadrukt Etienne.
Met zijn achtergrond als verpleegkundige in de ggz begon Etienne al vroeg trainingen te geven. Rond het jaar 2000 volgde hij een docentenopleiding en ontwikkelde hij programma’s voor cliënten zoals een assertiviteitstraining en gaf hij trainingen zoals ‘in de put uit de put’ en ‘Grip op je dip’, gericht op het leren omgaan met somberheid. Zijn missie? Psychische klachten voorkomen door praktische handvatten te bieden.
Tijdens zijn tijd als docent bij de opleiding voor doktersassistenten ontdekte Etienne een nieuwe passie: telefonische zorg. "Het is prachtig om in een paar minuten, zonder de patiënt te zien, een inschatting te maken van wat er speelt," vertelt hij. "Het vraagt om een combinatie van inhoudelijke kennis, goed doorvragen en intuïtie." Dit inspireerde hem om toekomstige doktersassistenten op te leiden en hun vaardigheden in telefonische zorg te versterken.
In samenwerking met de Huisartsenspoedpost West-Brabant (HAP WB) en DiesNox ontwikkelde Etienne ook een opleiding tot medisch ondersteuner, wat tegenwoordig SOH heet. Het doel? De huisarts ontlasten door triagisten en doktersassistenten laagcomplexe, goed geprotocolleerde zorgvragen zelfstandig af te laten handelen. Deze opleiding bleek een groot succes en is sindsdien verder ontwikkeld. "De huisarts is hierdoor minder belast, en de patiënt krijgt snel de juiste hulp. Daarnaast geeft het kansen aan doktersassistenten om verder door te kunnen groeien." aldus Etienne.
In zijn trainingen voor triagisten richt Etienne zich op het omgaan met patiënten met psychiatrische problemen. "Als een patiënt zegt dat hij zich somber voelt, is het belangrijk om dat gevoel te erkennen," legt hij uit. "Empathie kan een enorm verschil maken." Etienne leert triagisten in te voelen en helpt hen te begrijpen welke vragen gesteld moeten worden. Hij benadrukt het belang van rust en empathie. "Soms is erkenning van de gevoelens van de patiënt al een stap richting geruststelling."
Praten over negatieve gevoelens is nog niet vanzelfsprekend in Nederland, merkt Etienne op. "Mensen willen vaak alleen positieve ervaringen delen," vertelt hij. Hij moedigt triagisten aan om het gesprek over negatieve gevoelens open te benaderen. “Er zijn geen verkeerde vragen, alleen verschillende manieren om het gesprek aan te gaan,” zegt hij.
Psychische klachten kunnen vaak lijken op lichamelijke klachten. Etienne laat triagisten oefenen met doorvragen om beter te begrijpen wat er speelt. "Stel iemand belt met druk op de borst," zegt hij. "Dit kan een hartprobleem zijn, maar het kan ook door angst komen. Door goed te vragen ontdek je wat er écht speelt."
Etienne houdt zijn trainingen actueel door nieuwe inzichten en ontwikkelingen mee te nemen, zoals de mogelijkheden van 113 Zelfmoordpreventie en de luisterlijn voor mensen met acute hulpvragen. Hij geeft triagisten praktische tips om hiernaar te verwijzen. "De actualiteit speelt een grote rol in de zorg; je moet op de hoogte zijn om adequaat te kunnen handelen."
Voor wie overweegt triagist te worden, heeft Etienne drie belangrijke tips:
1. Blijf jezelf
Triagisten die authentiek blijven, vinden vaak wat makkelijker aansluiting bij de patiënt. Etienne: “Jezelf zijn gaat makkelijker als je goed in je vel zit. Als je ervaart dat je iets doet wat niet bij je past, of niet goed voelt, dan is het tijd voor reflectie. Met als doel om weer meer tot jezelf te komen.”
2. Gebruik je intuïtie
Naast protocollen is het belangrijk om op je eigen gevoel te vertrouwen en daar naar te handelen.
3. Neem tijd voor jezelf
Een telefoongesprek kan soms zwaar zijn, vooral als er veel druk op de lijn staat. Etienne moedigt triagisten aan om na een intens gesprek even een moment voor zichzelf te nemen.
Het werk van een triagist is dynamisch, maar Etienne weet als geen ander hoe belangrijk deze rol is in de zorg. "Een goede triagist maakt echt het verschil," besluit hij.