Helga - Opleider en triagist
“Het mooiste aan mijn werk? Collega’s zien groeien en zelfvertrouwen zien opbouwen," vertelt triagist en opleider Helga Heijligers, die al 16 jaar in het vak zit. In die tijd is er veel veranderd: “Het vak is echt geprofessionaliseerd. We werken volgens de standaarden met gespreksmodellen, triagewijzers en protocollen.” Helga geniet ervan om haar kennis over te dragen aan nieuwe collega’s. Hier deelt ze hoe de eerste weken als triagist in opleiding eruit zien.
Helga ziet veel nieuwe collega’s vanuit andere zorgfuncties instromen: “Zelf begon ik ooit als verpleegkundige, en maakte toen de overstap naar triage.” De grootste uitdaging? “Als verpleegkundige werk je veel met wat je ziet, maar als triagist moet je vertrouwen op wat je hoort. Hoe klinkt de stem van een patiënt? Welke geluiden vang je op de achtergrond op? Wat vertelt de ademhaling van iemand je?” Tijdens de inwerkperiode krijgen nieuwe triagisten intensieve begeleiding om deze vaardigheden snel onder de knie te krijgen.
Het inwerktraject is op maat, maar de basis is voor iedereen gelijk: je bent 6 tot 8 weken gekoppeld aan een inwerkbegeleider. Je leert doorvragen en de essentie achter de woorden van de patiënt te ontdekken. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding om de details te verfijnen. Helga zegt: "Het belangrijkste is dat je het triagegesprek eigen maakt." Hiervoor heb je de volgende vaardigheden nodig:
Gedurende de opleiding volg je verplichte scholingen en e-learnings om het vak theoretisch onder de knie te krijgen. Deze trainingen ga je volgen:
En deze e-learnings volg je zelfstandig online:
Helga: “Tijdens de inwerkfase staan we echt naast onze nieuwe collega’s. We geven ze het vertrouwen dat ze nodig hebben en begeleiden ze stap voor stap. Ook krijgen ze een compleet scholingspakket, en evalueren we regelmatig om te zien waar extra aandacht of energie nodig is.” In de eerste 4-6 weken zorgen we ervoor dat je de juiste begeleiding krijgt, zodat je met vertrouwen als triagist aan de slag kunt.