Cindy - Triagist in opleiding
Cindy zat in de wachtkamer van haar eigen huisarts toen ze voor het eerst nadacht over een carrière in de zorg. "Ik zag een poster over de opleiding tot doktersassistent en dacht: dit zou wel eens kunnen passen." Tot dat moment had ze jarenlang in de horeca gewerkt en als administrateur/boekhouder, maar naarmate de jaren vorderden, begon ze te twijfelen. "Tijdens de coronatijd vroeg ik me af of ik mijn administratieve werk achter een computer nog twintig jaar wilde blijven doen. Wat ik echt miste, was het contact met mensen," zegt Cindy.
Vastberaden begon ze aan haar zoektocht naar een baan in de zorg. Haar eerste stap was het benaderen van huisartsendagpraktijken, waar ze aanklopte met de vraag of ze een dag mocht meelopen. "Ik wilde echt voelen hoe het zou zijn om in de zorg te werken," vertelt ze enthousiast. Uiteindelijk bood een praktijk haar de kans om mee te kijken, en dat was een schot in de roos. Cindy genoot van de afwisseling: in de ochtend telefoondienst, 's middags zelfstandig spreekuur, en tussendoor baliewerk en postverwerking. "Mijn hart voor zorg en administratie vond hier zijn plek," glimlacht ze.
Cindy besloot om door te pakken en schreef zich in voor de opleiding tot doktersassistent bij Curio. Nadat Cindy een online vacature had gevonden van een interimcoördinator beroepsvorming, kreeg ze de mogelijkheid om deel te nemen aan een Meet & Greet. Tijdens dit evenement werden studenten gekoppeld aan stageplaatsen. Cindy kreeg de kans om zeven maanden stage te lopen bij de huisartsenspoedpost in Bergen op Zoom. "Ik kon een tijdje meelopen en zo het vak echt ervaren," vertelt ze. Het werk beviel goed, en door haar inzet en de klik met het team werd haar stage verlengd tot een jaar. "Naast mijn stage werk ik nog bij een dagpraktijk, zodat ik mijn studie-examens kan afronden."
Nu haar opleiding bijna voltooid is, staat Cindy op een kruispunt met verschillende mogelijkheden in de zorg. Inmiddels heeft de huisartsenspoedpost haar al een contract aangeboden, en dit heeft ze met veel enthousiasme geaccepteerd. Ze twijfelt nog of ze daarnaast ook in een dagpraktijk wil blijven werken. “Wat me in de spoedpost aanspreekt, is de afwisseling en het onregelmatige werkrooster. Ik ben een avondmens, en ik hou ervan dat elke dienst anders is,” zegt ze. “Elk telefoontje is weer nieuw en vraagt om mijn volle aandacht. En de dagpraktijk spreekt me ook aan vanwege de verschillende werkzaamheden.”
Het werk in de spoedpost heeft Cindy verrast, vooral door de collegialiteit binnen het team. "Ik ben in een echt hecht team terecht gekomen. Na een uitdagend gesprek kun je altijd even bij een collega terecht om te ventileren. Er is een goede balans tussen drukte en momenten om met elkaar te overleggen. Het geeft een veilig gevoel, ook tijdens hectische diensten."
Gedurende haar stage werd Cindy eerst opgeleid door met collega’s mee te luisteren en te ondersteunen bij het administratieve werk. "In de eerste zeven maanden mocht ik vooral kleinere taken oppakken, zoals de overleglijnen aannemen voor gesprekken met andere zorginstellingen." Naarmate haar ervaring groeide, mocht ze steeds meer zelf gesprekken voeren, onder begeleiding van een collega die haar na elk gesprek coachte.
Na haar afstuderen als doktersassistent kan Cindy officieel starten met de opleiding tot triagist, die zo’n 1,5 tot 2 jaar duurt. "Ik heb er heel veel zin in” besluit Cindy lachend.